Zana Mesihović: Kako sam nominirana za Oscara i Zlatni Globus

PDFIspisE-mail

Zana Mesihović: Kako sam nominirana za Oscara i Zlatni Globus"If You're Wondering" je prva sretna ljubavna pjesma koju sam ikad napisala i ne bih je ni napisala da je šef supervajzinga produkcije filma, Straw Wiseman, nije lično naručio. Njega sam upoznala sasvim slučajno na nastupu u Los Angelesu

Rođena je Mostarka, a još kao dijete bavila se pjevanjem i sviranjem klavira. Sa 11 godina odlazi u Švedsku, gdje nastavlja muzičko obrazovanje. Tamo je primjećuje svjetski poznati jazz pijanist Steven Garrick i uvodi je u jazz, što je početak njene velike karijere. Zbog nostalgije se vraća u Mostar, gdje radi kao muzički direktor na United World Collegeu.

Ipak, prije dvije godine se seli u Hollywood, da studira audio inžinjering. Uvezuje se s drugim muzičarima, te formiraju bend „The Balkan Soul Orchestra". Zana je autor i interpretator pjesme 'If You're Wondering" za film "The Lightkeepers", zbog čega je bila nominirana za prestižne nagrade "Oscar" i "Zlatni Globus". Nakon nekoliko godina predanog rada, u martu ove godine, u prodaju pušta album "Balkan Soul", na kojem se prepliću utjecaji etna s ovih prostora i jazza. Evo šta kaže o svom putu "od trnja prema zvijezdama".

Otkud ljubav prema muzici i kada ste spoznali da ste talentirani?

- Oduvijek sam voljela muziku. Kao dijete sam uvijek plesala i pjevala, a u šestoj godini otac me upisao u muzičku školu - da sviram klavir. Kada je riječ o talentu, vjerujem da kada nešto zavoliš kao dijete i onda to često radiš, razviješ to u sposobnost, što ljudi prepoznaju kao talent.

Zbog ratnih djejstava otišli ste u Švedsku. Koliko je boravak tamo utjecao na Vašu karijeru?

- U Švedskoj sam napravila prve korake u profesionalnom svijetu muzike. Tamo sam i sudbonosno upoznala jednu od najvažnijih osoba u mom muzičkom obrazovanju, klavijaturistu i kompozitora Stevena Garricka. On me usmjerio prema američkim muzičkim tradicijama - poput jazza i gospela. Prva pjesma koju sam ikad snimila donijela mi je ponudu - ugovor za "Sony Music".

Zašto ste se, ipak, ponovo, odlučili vratiti i okušati se u Mostaru?

- Iako sam bila vrlo zadovoljna razvojem muzičke karijere u Švedskoj, kao autor i umjetnik sam počela da se mijenjam - postala sam ozbiljnija, pa su me sve više zanimale muzičke tradicije s naših prostora. Odlučila sam da posjetim Mostar, koji mi uvijek nedostaje, gdje god da sam. Kada sam stigla, srce mi je bilo ispunjeno, znala sam da moram ostati.Banjaluka Live

Extrem Shopping