Zana Mesihović: Kako sam nominirana za Oscara i Zlatni Globus

PDFIspisE-mail

Zana Mesihović: Kako sam nominirana za Oscara i Zlatni Globus"If You're Wondering" je prva sretna ljubavna pjesma koju sam ikad napisala i ne bih je ni napisala da je šef supervajzinga produkcije filma, Straw Wiseman, nije lično naručio. Njega sam upoznala sasvim slučajno na nastupu u Los Angelesu

Rođena je Mostarka, a još kao dijete bavila se pjevanjem i sviranjem klavira. Sa 11 godina odlazi u Švedsku, gdje nastavlja muzičko obrazovanje. Tamo je primjećuje svjetski poznati jazz pijanist Steven Garrick i uvodi je u jazz, što je početak njene velike karijere. Zbog nostalgije se vraća u Mostar, gdje radi kao muzički direktor na United World Collegeu.

Ipak, prije dvije godine se seli u Hollywood, da studira audio inžinjering. Uvezuje se s drugim muzičarima, te formiraju bend „The Balkan Soul Orchestra". Zana je autor i interpretator pjesme 'If You're Wondering" za film "The Lightkeepers", zbog čega je bila nominirana za prestižne nagrade "Oscar" i "Zlatni Globus". Nakon nekoliko godina predanog rada, u martu ove godine, u prodaju pušta album "Balkan Soul", na kojem se prepliću utjecaji etna s ovih prostora i jazza. Evo šta kaže o svom putu "od trnja prema zvijezdama".

Otkud ljubav prema muzici i kada ste spoznali da ste talentirani?

- Oduvijek sam voljela muziku. Kao dijete sam uvijek plesala i pjevala, a u šestoj godini otac me upisao u muzičku školu - da sviram klavir. Kada je riječ o talentu, vjerujem da kada nešto zavoliš kao dijete i onda to često radiš, razviješ to u sposobnost, što ljudi prepoznaju kao talent.

Zbog ratnih djejstava otišli ste u Švedsku. Koliko je boravak tamo utjecao na Vašu karijeru?

- U Švedskoj sam napravila prve korake u profesionalnom svijetu muzike. Tamo sam i sudbonosno upoznala jednu od najvažnijih osoba u mom muzičkom obrazovanju, klavijaturistu i kompozitora Stevena Garricka. On me usmjerio prema američkim muzičkim tradicijama - poput jazza i gospela. Prva pjesma koju sam ikad snimila donijela mi je ponudu - ugovor za "Sony Music".

Zašto ste se, ipak, ponovo, odlučili vratiti i okušati se u Mostaru?

- Iako sam bila vrlo zadovoljna razvojem muzičke karijere u Švedskoj, kao autor i umjetnik sam počela da se mijenjam - postala sam ozbiljnija, pa su me sve više zanimale muzičke tradicije s naših prostora. Odlučila sam da posjetim Mostar, koji mi uvijek nedostaje, gdje god da sam. Kada sam stigla, srce mi je bilo ispunjeno, znala sam da moram ostati.Banjaluka Live
| Gratis Trafik till din blogg | Senaste Nyheter | Seo Jobb | Rabattkoder | Fashion Online | Gratis Annonsering |